Antipodes of Longing (2017) was a collaborative, six-month installation built throughout Pratt Institute in Brooklyn, NY. Its conception relied on two discrete spaces: a gated basement (space A) and an open loft (space B). Though in different buildings and separated by a public courtyard, space A and B were characterized by a mutual sight line. By window, one room was visible from the other. 


SPACE A
A solid plaster block, proportionate to the dimensions of the room, was built.  

Following its construction, the block was eroded on a daily basis using two handheld surform shavers. The solid plaster material was, as a result, incrementally returned to its original state of "dust".

This transformation was dually documented, both from the basement-perspective of space A (bottom) and from the window, loft-perspective of space B (top):

 1 | Photographs on mounting sheet
2 | Photographs on mounting sheet
3 | Photographs on mounting sheet
4 | Photographs on mounting sheet
5 | Photographs on mounting sheet
6 | Photographs on mounting sheet
7 | Photographs on mounting sheet
8 | Photographs on mounting sheet
9 | Photographs on mounting sheet
10 | Photographs on mounting sheet
11 | Photographs on mounting sheet
12 | Photographs on mounting sheet
13 | Photographs on mounting sheet

 1 | Photographs on mounting sheet 2 | Photographs on mounting sheet 3 | Photographs on mounting sheet 4 | Photographs on mounting sheet 5 | Photographs on mounting sheet 6 | Photographs on mounting sheet 7 | Photographs on mounting sheet 8 | Photographs on mounting sheet 9 | Photographs on mounting sheet 10 | Photographs on mounting sheet 11 | Photographs on mounting sheet 12 | Photographs on mounting sheet 13 | Photographs on mounting sheet

Visible to passerby and requiring the use of garments that conceal (coveralls, respirators, and gloves), the block's daily erosion became both procedural and performative:

Coveralls + respirators outside of space A's gated entryway

Sight line between space A and space B, suggested by apertures (using frosted windows)

SPACE A (still)
Single-channel video
2:52


SPACE B
In tandem with the block's degradation, the plaster dust was incrementally transported to and accumulated in space B. The dust was dispersed on top of a suspended sheet of acrylic. The void beneath the suspended sheet mirrored the dimensions of the original plaster block.

1 | Photograph on acrylic
2 | Photograph on acrylic
3 | Photograph on acrylic
4 | Photograph on acrylic
5 | Photograph on acrylic
6 | Photograph on acrylic
7 | Photograph on acrylic
8 | Photograph on acrylic
9 | Photograph on acrylic
10 | Photograph on acrylic
11 | Photograph on acrylic

1 | Photograph on acrylic 2 | Photograph on acrylic 3 | Photograph on acrylic 4 | Photograph on acrylic 5 | Photograph on acrylic 6 | Photograph on acrylic 7 | Photograph on acrylic 8 | Photograph on acrylic 9 | Photograph on acrylic 10 | Photograph on acrylic 11 | Photograph on acrylic

The amount of plaster dust collected from the block quickly surpassed the acrylic sheet's capacity. This naturally resulted in four additional piles which surrounded the initial suspension:




The accumulation of dust was documented and presented sequentially on the wall of Space B, adjacent to the dust itself. Frosted windows were installed in both spaces to create an "aperture" into the mutual sight line. In Space B, the photographic documentation led towards the window, prompting the audience to peer out and view space A via aperture and sight line:

The project culminated in a two-week long viewing period. Viewers were not informed of the connection between two spaces; rather, upon the singular entrance of either space A or B, viewers were encouraged- by spatial clues and documentation- to uncover the existence of a spatial counterpart.


Antipodes of Longing 
Plaster, gypsum board, mylar, curtain, monofilament, acrylic, hardware 
Installation

Using Format